Powrót na górę
× Home O nas Serwis - ogród Biuro obsługi nieruchomości Kwiaty jadalne Edukacja Aktualności Kontakt

Kwiaty jadalne

Uprawa kwiatów jadalnych

Jesteśmy producentem wysokiej jakości roślin jadalnych kwiatów ozdobnych uprawianych metodami  ekologicznymi. Z naszych produktów korzystają restauracje oraz odbiorcy indywidualni. W naszej ofercie znajduje się wiele odmian, dzięki którym potrawy nabiorą niesamowitego efektu oraz zachwycą nasze podniebienie. Chcemy edukować i promować zdrowe żywienie.


Zapraszamy do naszego sklepu po kwiaty!


W sprawie dostępności kwiatów prosimy o kontakt z nami!

Kwiat kopru

Koper ogrodowy to roślina z rodziny selerowatych. Kwiaty rośliny przybierają barwę żółtą. Są niezwykle aromatyczne, o smaku anyżkowym. Wydzielają silny, lekko słodki aromat, w smaku zawierają nutkę goryczy. W kwiatach kopru znajduje się cenny olejek eteryczny, który bogaty jest w wiele wartościowych związków i substancji. Zawiera on m.in. limonen, sole mineralne, fosfor, żelazo, duże dawki witaminy C, D, E, K, H oraz różne odmiany witaminy. Bardzo dobrze wpływa na pracę żołądka – pobudza on narządy do produkcji soków trawiennych, niweluje niestrawność, wzdęcia, kolki i pomaga pozbyć się uciążliwych czkawek.


Kwiaty kopru mogą być wspaniałym dodatkiem do ryb, mięs, warzyw, zup, przekąsek i sosów.

Zobacz przepis

Lawenda

Kwiaty lawendy oferują piękny widok, cudny fioletowy kolor i oszałamiającą woń. Mają delikatny, kwiatowy smak i bardzo intensywny aromat. Lawenda potrafi upiększać, leczyć, a nawet pomaga w gotowaniu. Kwiaty są bardzo bogate w olejki eteryczne, które wpływają zbawiennie na układ nerwowy, skórę, układ trawienny, przyspieszają odbudowę komórek i działają antyseptycznie. Nadają się zarówno do dań słodkich jak i słonych. Możemy robić z niej również napary. Kwiaty lawendy możemy również suszyć.

Zobacz przepis

Kwiat ogórecznika

W Polsce ogórecznik często spotykany jest jako chwast, w krajach śródziemnomorskich uprawia się go jako roślinę leczniczą oraz warzywo. To piękny, delikatnie niebieski kwiat o zielonych pręcikach. Ze względu na smak i zapach silnie przypominający ogórek, wspaniale komponuje się w sałatkach. Kwiaty ogórecznika są chrupkie, słodkie i soczyste. Wspaniale prezentują się na większości dań deserów oraz drinków.

 

Zobacz przepis

Begonia mała

Kwiaty begonii mają płatki o różnych, jasnych i ciepłych kolorach. Dzięki przyjemnemu, kwaskowatemu smakowi są chętnie używane w celach kulinarnych. W Ameryce Środkowej, gdzie istnieje wielowiekowa tradycja spożywania płatków begonii, spożywa się kwiaty, liście oraz łodygi. Płatki są chrupiące o zaskakująco kwaśnym smaku. Po zerwaniu długo nie tracą świeżości – w lodówce można je przechowywać ponad tydzień. Begonie zawierają spore dawki kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny być spożywane w dużych ilościach, szczególnie przez osoby z niewydolnością nerek. Idealne łączą się z daniami głównymi, deserami czy przekąskami.

 

Zobacz przepis

Kwiat lubczyku

Lubczyk to świetna przyprawa i zioło. Lubczyk ogrodowy ma drobne, jasnożółte kwiaty, zebrane w duże baldachy. Pojedyncze kwiaty nie są atrakcyjne wizualnie, jedynie w baldachach prezentują się imponująco. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, makaronów i wypieków piekarniczych.

Zobacz przepis

Liliowce

To bardzo popularna roślina ozdobna o kwiatach w kolorach żółtym, pomarańczowym, czerwonym czy purpurowym.  Te kwiaty jadalne są specjałem kuchni chińskiej. Można je smażyć, dusić, piec i gotować w zupach. W smaku przypominają nieco słodkie szparagi o cebulowym posmaku. Mają mięsistą strukturę. Doskonale sprawdzą się z aromatycznymi, ciemnymi mięsami. Uwaga - w Azji nie jada się liliowca na surowo, ponieważ może wywołać problemy gastryczne, jednak jest to kwestia indywidualna. Liliowce w postaci przetworzonej są uznawane za bezpieczne.

Zobacz przepis

Kwiaty rukoli

Kwiaty rukoli są niewielkie, w kolorze żółtym. Mają pieprzny, ostry i orzechowy posmak. Doskonale nadaje się do sałatek czy dekoracja dań mięsnych.

Zobacz przepis

Kwiaty nagietka

Kwiaty nagietka, zarówno świeże jak i suszone, mogą służyć do barwienia potraw na kolor żółty. Za jego intensywną barwę odpowiadają bowiem karotenoidy, które organizm zamienia w witaminę A. Śmiało można powiedzieć, że spożycie nagietka zapobiega starzeniu się oka. Pomaga też utrzymać zdrową śluzówkę układu pokarmowego. Podłużne płatki nagietka mają kolor pomarańczy. Są pikantne o nieco pieprznym smaku. Możemy je dodawać do ciężkostrawnych potraw, bo przyspieszają przemianę materii. Sprawdzą się również w sałatkach, daniach rybnych, risotto czy w potrawach z makaronem. Pamiętajmy, by surowe skropić oliwą – witamina A lepiej się wchłonie!

Zobacz przepis

Kwiaty nasturcji

Nasturcja działa podobnie jak antybiotyk. Zawiera związki siarki, które zwalczają bakterie, (zwłaszcza atakujące płuca i pęcherz moczowy). Zawiera również sporo witaminy C i soli mineralnych, skróci nam zatem okres przeziębienia i zadba o młodość skóry. Ma również działanie przeciwgrzybiczne. Kwiaty nasturcji mają duże delikatne płatki w odcieniach żółci, pomarańczy, czerwieni i bieli. Mają ostry, pieprzny smak – podobny rzodkiewki. Pasują do sałat czy dań głównych. Pąki można marynować i używać zamiast kaparów.

Zobacz przepis

Aksamitka mini

Aksamitka posiada kwiaty w odcieniach żółci i pomarańczy  o zdecydowanym cytrynowym, smaku porównywanym ze skórką grejpfruta Po wysuszeniu może stanowić znakomity substytut szafranu. Delikatne płatki aksamitki są więc idealnym dodatkiem do sałatek i deserów. Mogą być zamiennikiem dla bratków. Liście aksamitki, o wyraźnym, cytrynowo-balsamicznym smaku i zapachu, mogą być używane jako przyprawa (w stanie świeżym i suszonym) szczególnie do tłustych dań. Należy jednak zachować umiar w ich stosowaniu, aby nie zagłuszyć smaku samej potrawy.

 

Zobacz przepis

Kwiaty pelargonii

Popularne na naszych tarasach i balkonach pelargonie mają bardzo aromatyczne kwiaty, które można dodawać do ciasta lub do herbaty. Doskonale nadają się także do dekorowania potraw. W zasadzie wszystkie rodzaje pelargonii są jadalne, jednak w kuchni wykorzystywane są jedynie pelargonie pachnące, ponieważ tylko one mają smak. Kwiaty przybierają różne odcienie czerwonego, różowego i fioletowego. Pelargonie o kwaśnym smaku i cytrynowym zapachu – doskonale pasują do sorbetów herbat czy sałatek. Pelargonie o zapachu miętowym idealnie podkreślą smak własnoręcznie przyrządzonej lemoniady.

Zobacz przepis

Bratek mini

Bratek to bardzo popularny w Polsce kwiat. Roślina znana jest przede wszystkim z bogactwa barw kwiatów, które cechuje aksamitny połysk i lekki zapach. Bratek ma słodko-cierpki smak. Zawiera mnóstwo witaminy C, mikroelementów i odtruwających organizm flawonoidów. Często stosuje się go w leczeniu trądziku. Pomaga także w zwalczaniu przeziębień, zakażeń dróg moczowych, problemów ze złym trawieniem i miażdżycy. Kilka płatków można dodać do sałatki, deseru lub do zimnych napojów z cytryną oraz jako ozdoba dania.

 

Zobacz przepis

Kwiaty róży

Najpopularniejszym jadalnym kwiatem w Polsce prawdopodobnie jest róża. Mają delikatny i słodki smak. Nadają się głównie do potraw słodkich – ciast, deserów, dżemów. Z owoców i płatków róży przygotowujemy konfitury i sosy, które można wykorzystać jako nadzienie,  dodatek do potraw z dziczyzny czy wykwintny dodatek do herbaty. Różane kwiaty doskonale sprawdzają się także jako ozdoba tortów lub orzeźwiających napojów. Można jeść płatki wszystkich róż, ale najbardziej wartościowe są z dzikiej róży – ta ma największe stężenie substancji czynnych. Płatki róży zawierają różany olejek eteryczny, który działa uspokajająco. Kwiaty róży bronią organizm przed starzeniem, bowiem bogate są także w antocyjany. Zawierają również fenolokwasy, które działają antyseptycznie i przeciwzapalnie.

 

Zobacz przepis

Kwiaty cukinii

Cukinia ma dwa rodzaje kwiatów: męskie, które rosną na cienkich łodyżkach i żeńskie, które  mają na końcu zalążki owoców cukinii. Oba kwiaty są jadalne i smakują tak samo - mają lekko słodkawy smak. Zbiera się je kiedy są już otwarte. Są bardzo duże i mięsiste, o nieco wyblakłym, pomarańczowym kolorze. Mają lekki, słodki, nektarowo-miodowy smak. Ze względu na delikatność kwiatów nie myjemy ich, jedynie delikatnie je oczyszczamy za pomocą pędzelka lub szmatki. Przed użyciem w kuchni należy również usunąć pręciki ze środka. W ostatnim czasie kwiaty cukinii zyskują coraz większą popularność.  Najczęściej się je nadziewa. Kwiaty cukinii są idealne jako dodatek do zapiekanek, sałatek i wszelkiego rodzaju tart.

 

Zobacz przepis